Vojenský stan bude slúžiť potrebám ľudí bez domova do konca apríla

04.04.2013 Poprad

Poprad 4. apríla (TASR) - Zvýšený záujem o sociálne služby evidujú v tomto roku na území mesta Poprad zo strany ľudí bez domova. Vojenský stan, stojaci pri miestnej nocľahárni, budú môcť využívať bezdomovci ešte do konca apríla.
"V Zariadení sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici v Poprade prežíva návrat zimy momentálne 44 klientov, v priestoroch nocľahárne je ubytovaných 35 osôb a vojenský stan využíva v posledných dňoch deväť ľudí," informoval TASR hovorca popradskej radnice Marián Galajda.
Počas minuloročnej zimy prebývalo v spomínanom stane 18 osôb, v tomto roku sa tu vystriedalo už 33 ľudí bez domova. Ďalší bezdomovci využili aj iné ponúkané možnosti radnice. "V priebehu zimy sa nám podarilo terénnou prácou dostať do zariadenia štyroch ľudí, ktorí žili na ulici niekoľko rokov," uviedla Petra Závacká zo sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade.
Ako dodala, ďalších dvoch klientov sa podarilo s pomocou sociálnych pracovníkov umiestniť do zariadenia s celoročným pobytom, ďalším trom pomohla radnica vybaviť inú formu bývania. Okrem ľudí v zariadení a v stane pomáhajú sociálni pracovníci podľa Závackej aj ostatným bezdomovcom, ktorí sa zdržujú v neobývaných budovách na území Popradu. Ide najmä o poskytovanie šatstva a výpomoc pri vybavovaní dokladov či dávok v hmotnej núdzi.
Vojenský stan bude stáť v Poprade do konca tohto mesiaca. "Skúsenosti z minulých rokov ukázali, že je to potrebné. Nebránime sa dlhšiemu obdobiu, je to aj pre počasie, ale najmä pre potreby klientov," zdôvodnila Závacká. V tejto súvislosti ocenila spoluprácu samosprávy a miestnych obyvateľov pri starostlivosti o bezdomovcov. Popradčania totiž pomerne často darujú ľuďom bez domova prostredníctvom radnice šatstvo a rôzne druhy potravy.
 

Vyberte región